Så rengör och underhåller du din sovsäck

Så rengör och underhåller du din sovsäck

Att ha en väl underhållen sovsäck är ett måste för alla utomhusentusiaster. En sovsäck som tas hand om kan hålla i många år, men om den inte behandlas rätt kan den bli otrolig opraktisk och till och med farlig under övernattningsäventyr. Här är några tips om hur du rengör och underhåller din sovsäck för att förlänga dess livslängd.

Rengöring

När du kommer tillbaka från en utflykt är det frestande att bara kasta sovsäcken i tvättmaskinen tillsammans med resten av tvätten. Detta är dock inte det bästa sättet att rengöra din sovsäck på. Sovsäckar är vanligtvis tillverkade av material som inte tål tvättmaskinen och de behöver handtvättas eller kemtvättas för att kunna behålla sin form och kvalitet.

Handtvätt

För att handtvätta din sovsäck bör du först se till att det finns tillräckligt med utrymme i handfatet eller badkaret för att sovsäcken ska kunna röra sig ordentligt. Fyll därefter upp badkaret med ljummet vatten och tillsätt tvättmedel. Se till att tvättmedlet är speciellt utformat för att rengöra sovsäckar eller är lämpligt för känsliga tyger.

Låt sedan sovsäcken sjunka ner i vattnet och rör runt den varsamt. Se till att du inte gnuggar för hårt på eventuella fläckar, eftersom detta kan skada sovsäckens fyllning. När du har handtvättat sovsäcken noggrant är det dags att skölja bort tvättmedlet ordentligt. Upprepa tvätt- och sköljningsprocessen tills vattnet är klart och fritt från tvättmedel.

Kemtvätt

Om du inte vill handtvätta din sovsäck själv kan du alltid ta den till en professionell kemtvätt. Detta är en dyrare metod men det kan vara värt det om du inte har tillräckligt med tid eller om du har en högt värderad sovsäck som du vill vara extra försiktig med. Kontrollera dock alltid på förhand att kemtvättaren har erfarenhet av att handskas med sovsäckar och att de använder lämpliga kemikalier.

Torkning

Efter att du har rengjort din sovsäck är det viktigt att du torkar den korrekt för att undvika skador på materialet och fyllningen.

Lufttorkning

Det bästa sättet att torka din sovsäck är genom att hänga den över ett torkställ och låta den torka naturligt i en väl ventilerad plats. Undvik att placera sovsäcken i solen eller i närheten av värmekällor. Detta kan skada materialet och fyllningen.

Torktumlare

Om du tänker använda en torktumlare för att torka din sovsäck, se till att använda en låg värmeinställning. Torktumlaren kan hjälpa sovsäcken att torka snabbare men om värmen är för hög kan det skada materialet och fyllningen.

Förvaring

När din sovsäck är ren och torr är det viktigt att du förvarar den på rätt sätt för att undvika skador och förlänga livslängden. Förvara sovsäcken i en tygpåse, inte i den komprimerade påsen som den levereras i. Detta ger fyllningen möjlighet att expandera och undviker att den blir tryckt ihop för länge. Förvara sedan sovsäcken på en torr, ren plats med god ventilation. Om du förvarar din sovsäck länge, se till att ta ut den och lufta den minst en gång per år.

Skriv en kommentar