Övernatta i hängmatta i skogen

Övernatta i hängmatta i skogen

Att tälta i skogen kan vara härligt om man lyckas hitta en bra tältplats. Det ska vara torrt, platt, plant, tillräckligt stort och gå att få ner tältpinnarna. Inte jätteenkelt att hitta i en granskog i Bohuslän. Att välja hängmatta är mycket bättre när man ska bo i skogen. Jag föredrar hängmatta varje gång jag är ute. Det är bara på kala klippor, i fjällen och andra ställen som helt saknar träd som hängmatta inte funkar på.

Förutom hängmatta och upphängningsband har jag med mig ett myggnät och en tarp. Myggnätet är gjort speciellt för hängmattan så att det finns ingång och andra detaljer som gör hängmattelivet enklare. Tarpen är egentligen en presenning men i litet och lätt format och med linor i alla hörn och sidor för enkel upphängning.

På bilden ser du tarpen uppsatt över hängmattan med myggnätet. Vi hade faktiskt två hängmattor den här gången och delade på tarp då vädret såg ut att bli vänligt. Därför hänger tarpen plant i det här fallet. I vanliga fall sätter jag upp den som ett tak för maximalt skydd och så att eventuellt regn rinner av enkelt. Även om det inte ska bli regn är tarpen trevlig att ha uppe då den skyddar mot nedfallande bös, såsom kottar, barr och löv.

För att skydda träden så mycket som möjligt har jag valt extra breda band för upphängning av hängmattan. Tunna band, eller snören, kan skära in i trädets bark och skada det. Det finns speciella band för hängmattor som gör det enkelt att justera upphängningen utan att behöva knyta, eller bind, om banden.