Alega

Nedbrytare 4 - 12 år

3 950 kr
I lager    Sponsrad länk för AstroSweden

Barn älskar att utforska och uppleva. Detta paket är avsett för utforskandet av smådjur i skogens bottenskikt. Så små, men ändå så oerhört viktiga! Redan i förskolans läroplan står nämnt om behovet för elevernas förståelse av sin plats i kretsloppet och förståelsen för ekologiska system.I smågrupper kan ni utforska livet i förnan (lagret ovanpå jorden i skogsmark). Här finns ett helt ekosystem som bygger på gamla löv, barr och döda djur som hamnar på marken. Utan detta ekosystem av småkryp skulle en normal skog dö ut på några år.

Komplettera gärna paketet med små enkla burkar (sylt eller creme fraiche) att förvara de små krypen i. Om ni sätter lock på, gör hål i locket, se till att de står svalt, kanske med en fuktig tuss med hushållspapper eller bomull i, så inte djuren torkar ihjäl. Tänk på att de flesta småkryp gräver ner sig om man skakar om dem för mycket. Om ni vill smla ihop djuren låt dem vandra upp på en sked utan att gräva för mycket. Pincett och småbarn är absolut förkastligt då djuren dör och barnen blir ledsna. Är djuren för snabba? Ställ in dem i kylen en stund. Det är jämförbart med nattemperatur i april eller september och skadar inte djuren. Släpp ut djuren när ni är klara med dem. Perfekt tillfälle för barnen att öva på empati!

Om du känner att du saknar något eller har frågor om produkterna eller de pedagogiska förslagen tveka inte att kontakta undertecknad (http://www.astrosweden.se/egensida/mikroskopiansvarig-gunnar-sporrong/562) som är utbildad gymnasielärare och har jobbat som museipedagog i många år på Göteborgs Naturhistoriska Museum. (http://www.astrosweden.se/egensida/mikroskopiansvarig-gunnar-sporrong/562)

Gunnar Sporrong (http://www.astrosweden.se/egensida/mikroskopiansvarig-gunnar-sporrong/562)

Projektförslag:


* Vilka djur lever i förnan? Det är inte bara jord där nere!
* maskar (0 ben)
* blötdjur (sniglar och snäckor, 1 fot (?))
* insekter (skalbaggar, tvåvingar, steklar, skinnbaggar m.m. 6 ben)
* spindeldjur (spindlar, kvalster, fästingar, 8 ben)
* kräftdjur (gråsuggor, 12 eller 14 ben) och
* mångfotingar (enkel- och dubbelfotingar med mer än 20 ben). Visste du t.ex. att världens längsta mångfoting har över 900 ben och är en dryg halvmeter lång och tjock som en underarm
* Bygg upp en karta med alla djur ni hittar och skapa en näringsväv. I de enklaste av insektsböcker ser ni vem som äter vem bland krypen.
* Gör djursamlandet till ett bildprojekt. Rita upp djuren. Lär känna deras olika kroppsdelar och hur de används.
* Fotografera djuren och gör ett bildspel med alla namn. Tänk på att du med fördel kan hålla en lupp framför kompaktkameror, smartphones och surfplattor. Du kan dessutom fotografera genom stereoluppen genom att bara hålla kameran framför. (För snyggare bilder, kontakta oss för kameror eller kameraadaptrar.)
* Gör projektet till ett engelskauppdrag och beskriv djuren och deras liv på Engelska. Paketet innehåller:


* 3 förnasållar
* 3 sorteringsskålar
* 3 luppar
* 1 stereolupp, 20 och 40x (10 och 30x kostar lika mycket, meddela vid beställningen)

Nedbrytare 4 - 12 år finns i kategorin Astro Sweden. Alega är ett av våra märken som säljs direkt av AstroSweden.

Läs mer…