10 Micron

GM2000 HPS II Combi ekvatoriell montering

176 995 kr
  Kommer snart    Sponsrad länk för AstroSweden

GM2000HPS är sannolikt den mest populära modellen i 10 Microns serie av monteringar i toppkvalité. Den erbjuder en fantastisk prestanda med absoluta högprecisions-enkodrar och lastvikt på hela 50 kilo. Detta är monteringen för dig som inte vill kompromissa med kvalitet och som vill ha en driftsäker montering anpassad efter vårt nordiska klimat och med möjlighet till oguidad astrofotografering.

GM2000 HPS II Combi kombinerar stabiliteten i den tidigare Monolith versionen och portabiliteten i den tidigare Ultraport versionen.10 Micron GM2000 HPS II Combi montering

GM 2000 HPS II COMBI är nära släkt med den tidigare Ultraport modellen som går att dela isär i DEC och RA axeln för att lättare kunna bära monteringen. Men det nya snabblåset lyfter den mekaniska stabiliteten till samma nivå som den tidigare Monolith modellen. På så vis behöver du inte längre fundera vid köpet om du vill offra stabilitet för portabilitet, utan du kan få det bästa från båda världar.

Alla tekniska specifikationer som storlek och vikt är samma som i Ultraport varianten.

Peknoggrannheten är fantastiskt bra tack vare integrerade högprecisions enkodrar. Du förlorar inte din inställning genom att flytta på monteringen för hand eller om du släpper på bromsarna, även om monteringen skulle bli strömlös, till exempel i händelse av strömavbrott.

Detta gör även att monteringen blir betydligt enklare att använda ute i fält eftersom uppställningsproceduren blir betydligt enklare. Detta gör även att man får en helt annan säkerhet då det gäller fjärrstyrning eftersom det inte finns någon möjlighet att förlora orienteringen. Då monteringen är så exakt i sin uppbyggnad erbjuder den även möjligheten för oguidad astrofotografering med de flesta kameror och teleskop.

Oguidat under ca 60 minuter ger en avvikelse på under en bågsekund vilket räcker till de flesta uppsättningar!Mer information om HPS styrningen (engelska) ()Stand-alone manövrering

Monteringen kontrolleras antingen med den tillhörande handkontrollen eller direkt via PC. Handkontrollen erbjuder, med sin röda belysning maximal läsbarhet i olika ljusförhållanden och är utformad så att du kan hantera den med handskar. Displayen har ett integrerat värmesystem för problemfri funktion i låga temperaturer.

Avancerade stand-alone funktioner med bl.a. exakt polinställning och sofistikerad intern pekmodell som kan analysera och väga in upp till 100 stjärnor resulterar i en träffsäkerhetsnoggrannhet på under 20.

GM2000HPS levereras också med en full uppsättning hårdvara/mjukvara för fjärrstyrning.

Tvådelat huvud

Oavsett om den nattliga monteringen sker på din trädgård, eller efter transport till en avlägsen plats så är vikten på den största komponenten nyckeln till att möjliggöra säker och bekväm montering. GM2000HPS II Combi delas i två delar som är förhållandevis lätta att bära. Dessa väger endast 18,5 och 15 kg. Precisionsanpassningsstift och snabbfäste erbjuder montering utan verktyg och garanterar en stabil och korrekt montering.Drift och peknoggrannhet

Kalibreringen görs efter en modell med 100 stjärnors positioner för korrektion av polinställning, konfel och olika flexproblem, t.ex. i teleskoptuben. Med denna korrektion är det möjligt att nå en peknoggrannhet på bättre än 20 bågsekunder RMS. Samma modell kan också användas för att uppnå hög noggrannhet i driften, också med hänsyn taget till atmosfärisk refraktion, beroende på temperatur och lufttryck. Alla dessa data kan sparas för olika observationsplatser, teleskoptuber, mm. Vidare finns funktioner för en snabb och noggrann polinställning. Följning förbi meridianen är möjligt med upp till 30 grader vilket ger en exponeringstid på upp till fyra timmar. Med så exakt följning som GM2000HPS erbjuder så är autoguidning sällan nödvändig. De absoluta enkodrarna i båda axlarna ger överlag en följningsnoggrannhet på under 1 bågsekund. Om du dock vill använda autoguidning så använder du ST4-porten eller seriella/ethernet porten med en guide rate från 0,1x - 1,0x. Guide rate kan automatiskt korrigeras för objektets deklination vilket innebär att du inte behöver kalibrera om för varje objekt som följs. GO-TO-system kräver en svår kombination av hög hastighet och hög noggrannhet under ett långt liv och ibland under svåra förhållanden i fuktiga kalla observatorier. I Sverige kan även kombinationen av varm temperatur inomhus och riktigt kalla nätter ute i fält knäcka även de bästa monteringarna. För att möta dessa svårigheter har 10Micron valt de idealiska materialen och tillverkat en speciallegering för snäckväxeln (bronslegering för snäckhjulen och stållegering för snäckaxlarna). Materialvalet är en kritisk ingrediens om man vill få en montering med hög hastighet, hög precision och en lång livslängd.

Precision, passform och finish

GM2000HPS är designad hos 10 Micron av ett team ingenjörer med mångårig erfarenhet av design och produktion av precisionsmekanik för maskinverktyg. Varje montering är tillverkad och hopmonterad på 10Microns produktionsanläggning i Italien. Som maskinexperter har 10Micron kunskap att konstant leverera enheter med mycket hög precision som är unik inom astronomin. Noggranna kontroller försäkrar perfekt passform och snygg finish hos varje del i monteringen. Alla yttre ytor på GM2000HPS är bearbetade för hand genom en tidskrävande process för att eliminera verktygmärken och vassa kanter. Denna process resulterar i en utsökt satinfinish som ger ett vackert och enhetligt utseende. Efter ytbehandling, är hela uppsättningen anodiserad. Ytans hårdhet motstår slitage och flisning, till skillnad från lackerade ytor. Slutresultatet av denna noggranna efterbehandling är en montering som är lika hisnande att se på som den är att använda.GM2000HPS Specifikationer


* Automatisk integrerad refraktionskorrigering, det enda sättet att få en perfekt oguidad följning under långtidsexponeringar.
* Väldesignad och testad mjukvara och HPS motorkontrollsystem integrerad i en Linux dator.
* Följningsprecision typvärde ~1 bågsekund peak-to-peak under 15 minuter, ~0,6 bågsekund RMS med intern mapping på 25 stjärnor som korrigerar för flex och fel i polinställningen.
* Integrerade högprecisionsenkodrar i RA och DEC säkrar för ett perfekt resultat vid astrofotografering utan guidning.
* Peknoggrannhet < 20 bågsekunder RMS med standard två-stjärn aligment.
* Förflyttningshastighet och satellit tracking hastighet upp till 20°/s.
* Nätanslutning 24 V DC (ingår ej) Observera: Monteringen får endast drivas med av 10 micron rekommenderade transformatorer och strömförsörjningar. Vid användning av andra strömförsörjningar kan du förlora rätten till garantin!
* Strömförbrukning: 0,7 A vid följning, 3 A vid svängning, 5 A maxvärde.
* Användarvänlig handkontroll.
* Exakt mjukvarustyrd polinställning, gjord på några få minuter.
* Fullt anpassad för fjärrstyrning och kontrollerbar via PC med 10/100/1000 LAN, perfekt anpassad för ditt framtida fjärrstyrda observatorium.
* Fullständiga instruktioner och specifikationer på engelska.
* Väldokumenterad mjukvara och drivrutiner, fungerar med alla välkända planetarieprogram.
* Latitudområde: 20° - 70°
* Finjusteringsområde i azimuth: +/- 10°
* Vikt 33,5 kg utan motvikter
* Motviktsstång: Diameter 40 mm, vikt 4 kg.
* Lastkapacitet 50 kg. (Kommentar: Alla leverantörer har sitt eget sätt att bestämma lastkapaciteten på sina monteringar. Vissa leverantörer är mer optimistiska än andra, så det kan vara svårt att jämföra mellan olika leverantörer. 10 Microns uppgifter är mycket konservativa så att 50 kg verkligen är absolut realistiska i motsats till andra märken). OBS! Motvikter ingår ej!

GM2000 HPS II Combi ekvatoriell montering finns i kategorin Astro Sweden. 10 Micron är ett av våra märken som säljs direkt av AstroSweden.

Läs mer…